september 2, 2021 BoudoirbyG

Queer koppel

Queer koppel

Queer koppel interview

 

Boudoir fotografie is meer dan enkel sensuele foto’s van jezelf laten maken. Het is in jezelf geloven, je zelfzeker voelen, je lichaam accepteren, en alles even loslaten.
Een Boudoirshoot is niet enkel voor vrouwen! Iedereen kan aan boudoir doen, en iedereen heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Wij namen een interview af met Riley (24) en Femke (25), een queer koppel die allebei al voor de lens van Boudoir By G hebben gestaan. We leggen ze daarom op de rooster over boudoir, maar ook over hun ervaringen als queer koppel.

Riley en Femke stonden allebei al eens voor de lens van Gina, en dit deden ze met volle overtuiging. Allebei zijn ze gebeten door boudoir, en willen ze hier verder in groeien.
Zo vertelt Femke, dat die met boudoir begon omdat die in hun omgeving zag wat voor effect het
had op hun vriendinnen.
Dat Femke burlesque doet in hun vrije tijd heeft er ook veel mee te maken. Net zoals bij burlesque, gaat het voor Femke bij boudoir vooral om hun lichaam beter te leren kennen en aanvaarden. Het geeft een boost in zelfvertrouwen en je maakt ook echt plezier tijdens het shooten, vertelt die.
Dat is zo’n belangrijk onderdeel van boudoir: jezelf accepteren en jezelf graag zien!

Riley stond ook voor het eerst voor de boudoir lens omdat ze het van andere mensen had gezien of gehoord. Femke overtuigde haar mee te gaan naar een kennismakingsgesprek met Gina, en vandaaruit ging de bal aan het rollen. Het is een ware “verslaving” geworden vertelt ze.
Het geeft een enorme confidence-boost en het maakt je enorm gelukkig vanbinnen. Daarnaast is het ook heel fijn om je boudoirliefde met je partner te kunnen delen en allebei voor de lens te kunnen staan. Bij boudoir is alles mogelijk! 

Nu ze er al meerdere shoots hebben opzitten, leggen we ze op de rooster over hun verhaal,
relatie en inspiratie!

Vertel ons een beetje over jullie namen, pronouns, en hoe je jezelf identificeert.

Riley: Mijn voornaamwoorden zijn zij/haar of die/hen/hun, omdat ik me als trans en non-binair identificeer. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar zij/haar omdat ik me vrijwel altijd vrouwelijk voel.
Ik heb ook neutrale momenten, maar zet mezelf niet in een binair hoekje qua geslacht,
gedrag of uiterlijk, waardoor ik ook die/hen/hun gebruik.

Femke: Mijn voornaamwoorden zijn net zoals bij Riley zij/haar of die/hen/hun.
Ik ben AFAB (Assigned Female At Birth) en wordt door de meeste mensen ook gezien als vrouw,
maar ik voel me eerder non-binair of genderqueer.
Ik voel me wel oké als ik word aangesproken met vrouwelijke voornaamwoorden,
maar wanneer ik iemand vertel dat ik me als non-binair identificeer,
heb ik wel graag dat ze me aanspreken met die/hen/hun. 

Riley: Ja, dat was ik nog vergeten zeggen; ik ben AMAB (Assigned Male At Birth),
maar heb al een hele weg afgelegd om me beter in mijn vel te voelen.
De voornaamwoorden die ik nu gebruik passen veel beter bij me.

Femke: Klopt. Riley heeft al een hele weg afgelegd, en ik ben super trots op haar! Nu, ikzelf ben ook nog een beetje op zoek naar wat perfect past bij mij. Zo experimenteer ik bijvoorbeeld met een andere naam, namelijk Frede.
Mijn originele naam betekent letterlijk “vermaard door vrede” en “kleine vrouw”,
maar aangezien ik me eerder als genderqueer identificeer, zou ik mijn naam dus willen veranderen. Frede is meer genderneutraal, en heeft nog wel de betekenis van vrede in zich; de beginletter is ook dezelfde, en het betreft een naam van evenveel letters als Femke. Ik denk dat ik daarom stilaan deze naam zal beginnen gebruiken in het dagelijkse leven.

Femke, Ik hoor dat je trots bent op Riley wat betreft de stappen die ze al heeft gezet
om zich gelukkig(er) te voelen. Zijn er zo nog dingen waar jullie trots om zijn bij elkaar?

Femke: Inderdaad! Ik ben super trots om te zien hoe Riley gegroeid is. Eerst vond ze alle pronouns “oké”, maar ik merkte dat hij/hem horen haar enorm veel pijn deed. Ze is in het voorbije jaar enorm gegroeid en durft nu meer te zijn wie ze is.
Zo kleedt ze zich ondertussen meer vrouwelijk als ze dat wil en heeft ze stappen ondernomen
om haar naam officieel te laten veranderen.
Ze heeft ook ontslag genomen op haar werk toen ze niet gerespecteerd werd door collega’s en
de HR-afdeling er niets aan wilde veranderen.
Ze is daarbovenop ook begonnen met het volgen van burlesque workshops, en ze heeft foto’s laten nemen bij Boudoir By G. (Riley lacht)

Riley: Ik heb inderdaad al enkele grote stappen vooruitgezet en ben momenteel nog volop aan het werken aan mezelf. Maar Femke is niet de enige die trots mag zijn hoor!
Ik ben bijvoorbeeld enorm dankbaar voor en trots op het feit dat we samen op een jaar tijd een
hechte band hebben kunnen creëren, en dat we nu op elkaar kunnen rekenen zowel in onze relatie
als voor verschillende interesses.
We helpen elkaar echt bij het bereiken van onze doelen en dat is voor mij heel belangrijk.

Je hebt het specifiek over een jaar, Riley. Betekent dat dat jullie ondertussen een jaar samen zijn? En hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Riley: Femke en ik hebben elkaar eerst online als vrienden leren kennen. Vooral omdat we veel gemeenschappelijke vrienden rond ons hadden.
We merkten al snel op dat we veel gelijke interesses hadden, zoals burlesque, boudoir,
de LGBTQIA+ community, we zijn allebei geeky, enzovoort.
We hebben elkaar pas echt leren kennen op een bijeenkomst van vrienden waar we elkaar ook voor
het eerst in het echt zagen. We hebben toen veel gepraat – en ook geplaagd, iets dat ik normaal nooit doe op een eerste ontmoeting (lacht) – en de vonk sloeg meteen over!
We hebben die avond uiteindelijk samen doorgebracht en ook wat geknuffeld omdat ik me bij
Femke echt veilig voelde en volledig mezelf kon zijn.

Femke: Ja, dat feestje was echt fijn! Aangezien we elkaar enkel via-via kenden, en elkaar enkel
nog maar online hadden gesproken, was het ook een beetje spannend om elkaar plots te ontmoeten op een feestje.
Die eerste keer dat we elkaar zagen was in juli 2020, midden de coronacrisis dus,
maar wel in een periode wanneer we weer met 15 mochten afspreken. We voelden die dag meteen een heel goede klik en niet veel later zijn we beginnen daten. We zijn nu ondertussen iets meer dan een jaar samen en alles gaat nog super goed!

Riley: Het was soms wel wat moeilijk het afgelopen jaar.
Daten en activiteiten doen samen was moeilijk – of toch zeker beperkt – door corona,
maar we hebben al heel fijne momenten beleefd samen. En dankzij een aantal dingen zoals de boudoir shoots en burlesque workshops zijn we als koppel echt gegroeid. 

Ik neem aan dat dat jullie relatie wel heeft beïnvloed, die coronacrisis. Heeft dat jullie relatie speciaal gemaakt op een bepaalde manier? Of kan je nog wat elementen opnoemen die de relatie uniek maken?

Femke: Elkaar leren kennen midden de coronaperiode, en onze band die dan nog eens supersnel groeide vanaf het eerste moment dat we elkaar zagen is super speciaal voor mij. Het gebeurt niet vaak dat ik zo snel gevoelens ontwikkel voor iemand, meestal duurt het net heel lang. Dat was dus zeker een unieke ervaring – en ik sta er nog dagelijks versteld van als ik naar Riley kijk. (lacht) Het is daarnaast ook de eerste keer dat ik officieel aan het daten ben met iemand die ook queer is. Mijn vorige relaties waren allemaal met cisgender heteromannen, dus dat geeft onze relatie nu ook wel een speciaal gevoel. Het zorgt ervoor dat ik meer mezelf durf te zijn, onder andere.
In een eerdere relatie had ik het gevoel dat ik niet bi kon of mocht zijn, laat staan over non-binair
zijn kon praten.
Het is ook pas tijdens deze relatie dat ik aan mezelf heb kunnen toegeven dat ik niet een
cisgender vrouw ben.

Riley: Ik kan daar niet veel meer aan toevoegen, haha. Het is natuurlijk ook super aangenaam dat we alles met elkaar kunnen delen.
Zoals Femke al zei, we kunnen echt onszelf zijn bij elkaar – dat op zich is al heel zeldzaam denk ik!
We delen ook gelijkaardige interesses, en kunnen daarom samen aan onze dromen werken.

Ik hoor nu al enkele keren het woordje “doelen” en “dromen” vallen. Kunnen jullie wat meer vertellen over jullie toekomstplannen of dromen?

Femke: Ik heb nog een hele reeks projecten die op mijn to-do list staan. Sommige dingen zijn wel wat moeilijk te combineren, maar dat regel ik dan wel eens het zover is! Ik ga jullie ook niet zomaar al mijn plannen vertellen (lacht), sommige dingen moeten geheim blijven! (knipoogt) Ik wil vooral verder groeien in burlesque en boudoir en op termijn ook gaan samenwonen met Riley, of toch tenminste iets zoeken om op mezelf te gaan wonen.
Ik hoop ook als leerkracht in het onderwijs wat meer duidelijkheid en openheid te creëren rond alles
dat met de LGBTQ-community te maken heeft.
Het is ook mogelijk dat ik voor dat laatste, en voor verdere uitbereiding van mijn carrière,
nog iets wil gaan bijstuderen; iets als creatieve therapie, bijvoorbeeld, of seksuologie. Als laatst wil ik binnenkort ook mijn eigen bedrijfje opstarten (@flamesfoamsandfinery) waar ik zelfgemaakte kaarsen, badproducten, en juwelen zal verkopen. Daar ben ik momenteel volop aan bezig!

Riley: Ikzelf ben al een tijdje bezig met fotografie. Voorheen was dit eerder als hobby, pas in tweede instantie semiprofessioneel, maar recent heb ik het gevoel gekregen dat ik dit als bijbaantje en
op professioneel vlak wil verder doen. Ik ben daarom begonnen met queer boudoir en model fotografie aan te bieden als fotografe. Mijn fotografie kan je binnenkort terugvinden op Instagram via het account @althearnative. Er staan voor mijn bedrijf nog enkele shoots en projecten op de planning zodat ik echt een fijn idee kan uitwerken waar ik me goed bij voel.

Hebben jullie als queer koppel al negatieve ervaringen gehad? En zo ja, hoe ga je daar mee om?

Femke: Ja, we hebben zeker al wat negatieve ervaringen gehad als queer koppel.
Die zijn niet altijd makkelijk om mee om te gaan.
Een van de dingen die we het meeste te horen krijgen is dat we een heterokoppel zijn
– omdat ik AFAB ben en Riley AMAB – we worden daardoor niet altijd gerespecteerd als een queer koppel. Riley wordt bijvoorbeeld nog vaak met de verkeerde naam of pronouns aangesproken. Sommige mensen doen alsof het super moeilijk is om te onthouden dat zij niet met hij/hem aangesproken wil worden.
Online krijg je ook vaak veel kritiek over je heen als je nog maar het idee van pronouns
of non-binair zijn naar boven haalt.

Riley: Ja, klopt. Ik voel me persoonlijk soms onzeker omdat ik in het verleden niet veel gezonde relaties heb gehad. Vanwege mijn transitie krijg ik soms net iets meer commentaar dan andere queer koppels of andere queer personen. De meeste problemen lossen zich echter meestal wel snel en vanzelf op.
Het is dus over het algemeen mijn onzekerheid die me parten speelt,
waardoor ik soms iets fout begrijp tijdens de communicatie met mensen.
Ik neem dan iets verkeerd op, of neem het te letterlijk, wat soms zorgt voor botsingen.

Femke: Even geleden nog waren we onderweg naar de Antwerp Pride en werd er van aan de overkant van de straat naar ons geroepen dat ze homo’s haten – gewoon omdat ik een regenboogtas droeg. Het zijn zo’n dingen die ik gewoon niet meer snap. Dat ontmoedigt je enorm en laat een echte deuk achter in je zelfvertrouwen. Riley wordt ook soms heel vreemd bekeken als ze een jurk draagt.
Ze heeft er zelfs ontslag voor genomen op haar werk.
Niemand respecteerde haar als queer persoon, maar nu heeft ze op haar nieuwe werk
een nieuwe – open – omgeving gevonden waarin ze zich wel goed voelt. 

Riley: Ik voel me nu echt veel beter op mijn werk! Bij het vorige bedrijf waar ik werkte, hield ik het echt niet langer vol. Ik ging met tegenzin werken en werd altijd raar bekeken.
Ik werd er echt als outsider behandeld en moest vrijwel dagelijks omgaan met kritiek,
rare blikken, onvriendelijke opmerkingen, en onrespectvol personeel. Ik ben al vrij onzeker van mezelf, maar heb toch enkele stappen ondernomen om dit aan te kaarten. Er werd echter niet naar me geluisterd dus ik heb uiteindelijk voor mezelf gekozen en een andere job gezocht.

Femke: Het is inderdaad zo dat die commentaar bij iedereen andere reacties uitlokt. Mijn reactie hangt ook vaak af van hoeveel energie ik er wil insteken. Ik zal ook altijd Riley meer verdedigen dan ik mezelf verdedig.
Zo trek ik me er momenteel nog weinig van aan als ze mij bekijken en behandelen als een
hetero vrouw, maar ze mogen Riley absoluut niet bekijken of aanspreken als man.
Daar trek ik voor ons als koppel de grens.

Hebben jullie als laatst nog enkele tips voor de lezers? Misschien in verband met zelfzorg en zelfliefde?

Riley: De grootste tip die ik kan meegeven is dat je genoeg tijd voor jezelf moet vrijmaken. Eens ontspannen met een Netflix of Disney+ serie kan bijvoorbeeld goed doen, maar evengoed werken aan creatieve projecten. Dat laatste geeft mij persoonlijk steeds veel energie. Je kan ook naar podcasts of muziek luisteren, een relaxend badje nemen, enzovoort. Het is belangrijk om niet alleen in het bijzijn van anderen gelukkig te zijn, maar ook wanneer je alleen bent. Werken aan jezelf, en jezelf dingen gunnen, is eens zo belangrijk als werken aan een relatie of vriendschap. Verwen jezelf af en toe met een leuk extraatje als ontspanning. En soms heb je na een drukke planning ook gewoon eens rust nodig. Het is volkomen oké om jezelf daar tijd voor te geven en gewoon lui te zijn.

Femke: Ik kan wat Riley zegt alleen maar beamen. Verzorg jezelf, en neem tijd voor jezelf. Dat is super belangrijk!
Enkele tips die voor mezelf altijd werken zijn: een warme thee drinken, een badje nemen met
goede muziek op de achtergrond, werken aan mijn bullet journal om mijn gedachten op
een rijtje te kunnen zetten of mijn planning op orde stellen, een wandeling maken in de natuur, enzovoort. Ik lees ook heel graag; en burlesque natuurlijk! Mijn hobby’s zijn eigenlijk onderdeel van mijn selfcare-routine laten we zeggen.
Mijn hobby’s zijn voor mij een moment om mijn batterijen op te laden en connectie te maken met
mezelf – en dat lukt heel goed!
Als laatste tip kan ik ook meegeven dat masturberen ook ontspannend helpt.
There’s no shame in knowing your body and pleasing yourself!

Ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen! Met die woorden kunnen we dit interview dan ook geslaagd afronden!

Geschreven door: Shauny De Gruyter

Queer koppel
Queer non-binair
Plus size model
Queer transvrouw
Non-binair transvrouw
Transgender vrouw

 

, , , , , , , ,